Associacions catalanes d'energies  renovables reclamen als diputats catalans que donin suport al Reial Decret Llei  15/2018 de mesures urgents per a la transició energètica

  • Cinc associacions  i entitats que abasten les principals fonts d'energia renovable a  Catalunya reclamen als partits polítics el seu compromís per desbloquejar  l'autoconsum a Catalunya.
  • Les mesures  proposades en el RDL compleixen, entre altres, la finalitat de reduir el preu  de l'electricitat, reduir les emissions de CO2 i de convertir els  consumidors en generadors de la seva pròpia energia, fomentant la independència  energètica. 
  • Aprovar el  RDL per les esmentades forces parlamentàries ajudarà a aconseguir els objectius  mediambientals i contra el canvi climàtic que estableix la Llei de Canvi  Climàtic catalana.

El 6 d'octubre es va publicar al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) el Reial Decret Llei  15/2018 de mesures urgents per a la transició energètica i la protecció dels  consumidors, que es votarà el dijous 18 d'octubre al Congrés dels Diputats.

Les associacions i entitats APPA Renovables, Clúster de la biomassa de Catalunya, Clúster de l'Energia Eficient de Catalunya (CEEC), Clúster de l'Energia Solar Solartys, PIMEC i l'associació fotovoltaica UNEF-Catalunya valoren la necessitat de la implementació del RDL, ja que permetria un foment i un desenvolupament òptim de l'autoconsum, tan necessari a Catalunya per impulsar l'energia renovable a Catalunya per a benefici dels consumidors. El marc jurídic actual ha demostrat ser un obstacle insalvable per a dur a terme la Transició Energètica.

Des d’aquestes associacions demanem als diputats catalans al Congrés que assumeixin l’acordat amb la Llei Catalana de Canvi Climàtic i donin suport a les necessàries mesures implantades amb el RDL 15/2018 i es desbloquegi  la regulació de l'autoconsum, afavorint l’imprescindible creixement a Catalunya per tal d’assolir els objectius de sobirania energètica compromesos.

Les mesures sobre autoconsum incloses en el RDL 15/2018 no només milloraran la competitivitat de les empreses i la indústria catalanes, també tindran un paper fonamental per contribuir als objectius de la Llei 16/2017 de Canvi Climàtic de la Generalitat de Catalunya. Sense aquestes mesures els objectius recollits en l'esmentada Llei no es podran assolir i Catalunya es quedarà a la cua de la implementació de renovables.

Les entitats subscriptores consideren necessària una regulació d'autoconsum lliure de barreres tècniques, administratives o econòmiques per aconseguir que els consumidors i la indústria catalana redueixin el seu consum energètic i per tant les seves despeses, millorant d'aquesta manera la seva competitivitat.

El RDL a més modifica la normativa vigent per adequar-se al dictat del Tribunal Constitucional en matèria de registre d'autoconsum habilitant a les comunitats autònomes a crear i gestionar els corresponents registres territorials d'autoconsum, d'acord amb el recurs presentat per la Generalitat de Catalunya.

El RDL inclou, a més, mesures per fomentar l'autoconsum compartit, que permet assolir una major eficiència energètica de les instal·lacions. Aquesta mesura beneficiarà els consumidors catalans que viuen en edificis, ja que la possibilitat d'instal·lar autoconsum compartit en els edificis ofereix una gran oportunitat de reduir els costos energètics i, per tant, reduir la factura de la llum.

Per a  més informació:

                               UNEF  Catalunya                                                Clúster  de l’Energia Eficient de Catalunya

                               Tlf. 93 886 69 48                                                Tlf. 620578066/ 647664859

                               Manel Romero                                                    Francesc Ribera/ Pere Soria

                                catalunya@unef.es                                           info@clusterenergia.cat