El Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic (MITECO) ha aprovat avui l'ordre ministerial que desenvolupa diversos elements del Sistema de Certificats d'Estalvi Energètic (CAE), disponible aquí. La seva aplicació facilitarà que s'assoleixin els objectius nacionals d'estalvi fixats per la normativa comunitària, permetrà a les comercialitzadores d'energia complir les seves obligacions d'estalvi de manera més flexible, beneficiarà els consumidors i impulsarà l'ocupació, la productivitat i la competitivitat empresarial.

La Directiva 2012/27/UE, relativa a l'eficiència energètica, insta els estats membres a la creació d'un Sistema Nacional d'Obligacions d'Eficiència Energètica (SNOEE) que permeti assignar als operadors de les empreses comercialitzadores de gas i electricitat productes petrolífers a l'engròs i als operadors de gasos liquats de petroli al detall, una quota anual d'estalvi energètic a nivell nacional, en funció del seu volum de vendes, que en el cas espanyol es tradueix en aportacions financeres equivalents al Fons Nacional d'Eficiència Energètica (FNEE).

A fi de reforçar l'SNOEE, les energètiques subjectes a una quota anual d'estalvi podran voluntàriament substituir els pagaments a l'FNEE, en un percentatge que es determinarà anualment i que el 2023 arriba al 40%, per un estalvi d'energia final equivalent que podran acreditar amb CAE. Els CAE es podran comercialitzar, monetitzant l'estalvi, i s'obtindran com a contraprestació de mesures d'eficiència energètica que podran estar incloses en un Catàleg de mesures estandarditzades recollit en una ordre ministerial en estat de tramitació avançat. Els CAE seran emesos pel Gestor designat per cada comunitat i ciutat autònoma i la coordinació del sistema correspondrà al MITECO.

Així, aquest sistema permetrà incrementar les obligacions d'estalvi en línia amb la nova normativa europea, beneficiant alhora els subjectes obligats –les obligacions econòmiques dels quals esmorteeix–, els consumidors finals –que veuran una reducció en les seves factures energètiques– i els ciutadans , que hauran de suportar menors càrregues burocràtiques.

Subjecte delegat, verificador de l’estalvi  i registre

Aquesta ordre ministerial desenvolupa diversos elements del Reial Decret 36/2023, com ara les figures del Subjecte Delegat, el Verificador de l'Estalvi d'Energia o el Registre Nacional de CAE.

Les empreses obligades a contribuir al SNOEE podran valdre's dels subjectes delegats que, degudament acreditats, executaran actuacions d'estalvi i eficiència energètica que permetin a les primeres reduir la seva aportació financera anual a l'FNEE. Tant els subjectes delegats com les empreses obligades poden promoure la realització d'actuacions per a l'obtenció de CAE o, si no, adquirir CAE directament al mercat.

El Verificador serà una entitat acreditada per Entitat Nacional d'Acreditació (ENAC) encarregada de comprovar que la documentació presentada per les empreses obligades o els seus delegats per obtenir CAE és d'acord amb la normativa. Acomplirà la vostra comesa d'acord amb els procediments d'ENAC.

Al Registre Nacional de CAE s'inscriuran els CAE emesos pels Gestors Autonòmics. Dependrà del MITECO i permetrà inventariar les empreses obligades i els subjectes delegats a cada exercici, així com traçar totes les operacions realitzades amb els CAE durant els seus tres anys de validesa des de l'execució de la mesura. Estarà allotjat en una Plataforma electrònica que permetrà als interessats tramitar tot el procediment relatiu als CAE, des de la sol·licitud fins a la liquidació, de manera transparent.