Cerca i desenvolupament de noves alternatives energètiques que millorin la qualitat de vida i eficiència de consum per la ciutadania.


En el seu procés de reposicionament estratègic, el Clúster de l’Energia Eficient de Catalunya (CEEC), les xarxes intel·ligents són una de les àrees estratègiques que cal desenvolupar per tal de donar una solució als sistemes energètics com a eina imprescindible per a assolir els objectius fixats per la transició energètica.

La xarxa que distribueix l'electricitat als consumidors ha estat en permanent evolució. Ara, però, s'enfronta a reptes més ambiciosos: afrontar els objectius energètics que es plantegen des d'Europa, millorar l'eficiència energètica, incorporar les energies renovables i respondre als desafiaments mediambientals, involucrant també als ciutadans.

Les xarxes intel·ligents o “smart grids” són un conjunt de noves tecnologies i funcionalitats que s’incorporen al disseny dels sistemes energètics i que inclouen les tecnologies de l'electrònica, la informàtica i les comunicacions, tot donant resposta a les necessitats actuals en la distribució de l'electricitat.

Aquests sistemes i les telecomunicacions han de facilitar, amb seguretat i eficiència, la integració entre tots els elements que formen part de la xarxa intel·ligent:

  • Telegestió.
  • Gestió activa de la demanda.
  • Generació distribuïda.
  • Gestió automatitzada de la xarxa.
  • Desenvolupament de la mobilitat elèctrica.

Les xarxes intel·ligents o “smart grids” comporten importants millores en l’eficiència, atès  que permeten una millor regulació de la generació i la demanda i són més barates que les solucions convencionals individuals.

Les prioritats que marca el CEEC en aquesta àrea són la sensibilització cap a l’eficiència de les xarxes d’energia, l’estalvi energètic a les ciutats, i l’impuls de projectes innovadors en aquest àmbit.

Per a més informació:

http://icaen.gencat.cat/ca/energia/smart-grids/