El Clúster de l’Energia Eficient de Catalunya ha celebrat aquest matí la jornada de presentació dels 11 projectes AEI que compten amb participació del CEEC i que corresponen a la darrera convocatòria d’Agrupaciones Empresariales Innovadoras (AEI) de 2023 del Ministeri d’Indústria i Turisme. Durant la sessió, que ha comptat amb més d’una seixantena d’assistents, portaveus i membres de cada consorci han fet una presentació general, tot donant compte dels avenços i resultats obtinguts durant el període d’execució. D’altra banda, l’Area Manager i responsable de formació del CEEC, Carla Rebés, ha donat més detalls de la pròxima convocatòria AEI 2024, que enguany compta amb una dotació pressupostària de 8 MEUR i que té prevista l’obertura a principis de maig.

Després de la benvinguda als assistents, l’Area manager del CEEC, Carla Rebés, ha fet una intervenció per presentar la pròxima convocatòria d’Agrupaciones Empresariales Innovadoras (AEI) d’aquest 2024. Rebés ha destacat que es tracta d’una convocatòria amb menys ajuts a causa de l’eliminació dels Fons Next Generation, passant de 50 MEUR de pressupost a 8 MEUR a tot l’Estat. Tot seguit, Rebés ha explicat les línies contemplades dins d’aquesta convocatòria, les condicions per entrar als consorcis i els criteris de puntuació que es tindran en compte enguany en l’avaluació dels projectes.

D’altra banda, la també responsable de formació del clúster ha anunciat que des d’avui el CEEC obre un formulari per recollir propostes de projectes per a presentar amb vista a aquesta nova convocatòria. Un formulari que romandrà obert fins al pròxim 16 d’abril i que busca incentivar la participació dels socis de l’entitat i altres clústers. Tal com ha indicat, el període d’avaluació de les propostes enviades, tindrà lloc del 17 al 26 d’abril.

Un cop finalitzada la seva intervenció, la sessió ha continuat amb la presentació dels diferents projectes a càrrec d’alguns dels seus membres i portaveus:

  • BLOCKBATCE II. La segona fase d'aquest projecte té com a objectiu principal la investigació i el desenvolupament d'eines digitals segures i fiables amb blockchain per impulsar i facilitar la implantació i la interoperabilitat de comunitats energètiques d'àmbit urbà. El consorci del projecte està format pel Clúster de l’Energia Eficient de Catalunya (CEEC), SOLARTYS, la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), ENERTIKA, HOLTROP i ZERTIFIER. Els encarregats d'explicar els avenços i resultats obtinguts fins ara han estat Joan Jou, cofundador i CEO de Zertifier, Piet Holtrop CEO de Holtrop i Joan Valls, assistent d'investigació MCIA-UPC.


  • GESTCOM. Aquest projecte, presentat per Adrià Roig, enginyer de sistemes de desenvolupament d'investigació a Àliter Group Renovables, se centra en el disseny i desenvolupament d'una plataforma per a la gestió avançada de comunitats energètiques multi rol (consumidors, productors, prosumidors, privats, industrials, etc.) i multiescenari, amb emmagatzematge i sense, amb previsió de la producció i de la demanda mitjançant motors IA i coeficients dinàmics. El consorci està integrat pel Clúster de l’Energia Eficient de Catalunya, Àliter Grup Renovables, Aubay Spain i el Clúster de la Indústria d’Automoció de Catalunya.


  • SMARTCEL II. El projecte té com a missió desenvolupar un servei que millori tant la gestió intel·ligent com l'eficiència energètica de les comunitats energètiques locals a nivell de xarxa, edifici i usuari. L'objectiu d'aquesta segona fase és millorar els mòduls i algorismes desenvolupats en la primera fase, amb un testatge de les solucions al pilot que s'està duent a terme al Parc Sanitari Pere Virgili. El projecte, presentat aquest matí per Esther Izquierdo, directora d'Innovació d'ARCbcn- WATTEGA, i Adrián Brasero, Project Manager and Business Developer a Bamboo Energy, està integrat per aquestes dues empreses i el CEEC.


  • INCOMUNER II. Aquesta segona fase del projecte pretén desenvolupar un sistema de gestió de les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) per a les comunitats energètiques, dins del marc dels parcs industrials 4.0. Tot plegat amb l'objectiu de facilitar la contractació agrupada de serveis energètics, optimitzar els preus i reduir la petjada de carboni. L'encarregat de fer la presentació dels resultats ha estat Sergi Pérez, gestor de producte i innovació a Inergy. A banda d'aquesta darrera empresa, formen part del consorci el CEEC, Nasuvinsa, Grupo Gabyl i Beedata Analytics. 


  • PLATDAT II. La segona fase de PLATDAT II, que ha estat presentada per la directora d'innovació d'ARCbcn, Esther Izquierdo, i Julio Alfredo, CEO d'IMHOIT, està dedicada a oferir una solució que permeti millorar l'eficiència, la transparència i la seguretat en la gestió de les dades al sector de l'energia a través de la creació d'una plataforma segura i descentralitzada amb l'ús de tecnologies com ara l'Internet de les coses o el blockchain. Formen part del projecte el Clúster de l’Energia Eficient de Catalunya, el Clúster Digital de Catalunya, i les empreses ARCBcn i IMHOIT.


  • SMART ENERGY PACI. Amb un consorci format pel Clúster de l'Energia Eficient de Catalunya, PACI Enginyers (PACI Global), Energy Tools, el Clúster Català de la Carn i la proteïna alternativa, i l'empresa Embotits Villamarín, l'objectiu del projecte és crear una plataforma de gestió energètica intel·ligent que permeti a les empreses i els usuaris finals d'aquest sector controlar i optimitzar el consum d'energia en temps real. El sistema que s'està desenvolupant ve precedit pel treball previ en les plataformes EBO (Energy Business One) i SmartPACI. La presentació dels resultats obtinguts fins ara ha anat a càrrec de Iu Perramon, Tècnic d'Enginyeria a PACI Global.


  • TECHSLICE II. Aquesta segona fase del projecte vol crear una plataforma col·laborativa entre client i proveïdor per tal de disposar de totes les dades de traçabilitat i poder controlar i definir estratègies de millora energètica a les sales de llescat de la indústria càrnia. L'encarregada de presentar el projecte ha estat Esther Izquierdo, directora d'Innovació d'ARCbcn-WATTEGA. Juntament amb l'enginyeria, formen part del consorci el Clúster català de la carn i la proteïna alternativa (INNOVACC), el Clúster de l'Energia Eficient de Catalunya, ESYNAPSING, PLANA HURTÓS ENGINYERS i VILA ROVIRA, S.L.


  • ECOMA II. Aquest projecte se centra en l’exploració de les possibilitats tecnològiques disponibles per al seguiment automatitzat d’indicadors ambientals durant el procés de construcció d’edificis. Això inclou el monitoratge dels valors de referència establerts a l'avaluació ambiental realitzada en el procés de compra, així com la implementació de la nova legislació europea relacionada amb el Pacte Verd Europeu. Els resultats aconseguits fins ara han estat presentats per Héctor Jimeno, Gestor de projectes d' I+D+i a AEICE. El consorci l'integren el Clúster d'Hàbitat Eficient, el Clúster de l’Energia Eficient de Catalunya, CONSTRUMARKET, Sorigué, COCA RESTAURACIONES Y OBRAS S.L i la Fundación Instituto de la Construcción de Castilla y León - ICCL.


  • GIRASOL II. El principal objectiu d'aquesta segona fase de GIRASOL és el desenvolupament d'un bessó digital de plantes solars fotovoltaiques que permeti conèixer el funcionament i el rendiment individual de cada component de la planta (panells i onduladors), el seu estat de salut a través del model digital, inferir el comportament del model físic i anticipar avaries. La presentació dels resultats obtinguts fins ara ha anat a càrrec de Ernesto Quispe, enginyer a Áliter Group Renovables. El consorci de GIRASOL II està format per SOLARTYS, el Clúster de l’Energia Eficient de Catalunya, Àliter Group, NVISION i la UPC.

  • VIDVOLT II. Amb una presentació a càrrec de Xavier París, project manager d'INNOVI, Ianire Bizkarra, Researcher & Software engineer a Ayesa i Enric Bartra, Investigador en viticultura i enologia a INCAVI, el consorci ha fet públics alguns dels èxits obtinguts en aquesta segona fase, que té com a principal objectiu facilitar la implementació de l'agrovoltaisme a Espanya a partir de l'optimització del rendiment del cultiu i les plaques fotovoltaiques. Els integrants del consorci són el Clúster INNOVI, el Clúster de l’Energia Eficient de Catalunya, l’Associació Aragón Innovalimen (Clúster Aragonès de l’Alimentació), Km0 Energy, Ayesa, INDEREN, Huerto Tornasol i l’INCAVI.

  • NET-ZERO BEAUTY INDUSTRY. Liderat per Feeling Innovation by Stanpa i amb la participació del Clúster de l’Energia Eficient de Catalunya, Net Zero Beauty Industry posa el focus en la descarbonització de la indústria de la perfumeria, cosmètica i de la cura personal. Irati Herrero, adjunta a Direcció d'Innovació a Feeling Innovation by Stanpa i Francesc Ribera, clúster manager del CEEC, han estat els encarregats de fer la presentació dels resultats obtinguts fins ara per part del consorci, que tenia com a principal objectiu identificar els principals reptes al sector de la perfumeria i la cosmètica i facilitar la posada en marxa de projectes col·laboratius que permetin millorar la gestió energètica, en especial l'eficiència energètica, al sector.

Més informació de cadascun dels projectes d’Agrupaciones Empresariales Innovadoras aquí.