El Clúster de l’Energia Eficient de Catalunya (CEEC) ha constituït aquest dilluns 27 de juny el Grup de Treball d’Hidrogen. La iniciativa, promoguda pel Grupo LymetIndox i Sinia Renovables i amb més de 30 organitzacions del sector que hi participen, busca difondre els beneficis de la generació i utilització de l'hidrogen renovable, definir aplicacions per a PIMES o desenvolupar guies tècniques per a la tramitació d'instal·lacions davant l'administració pública local i autonòmica.  

Malgrat tenir més de 100 anys d’història, l’hidrogen ha rebut darrerament un fort impuls a partir de la seva generació amb renovables. El més important d’aquest vector energètic és que la seva utilització genera com a únic residu oxigen i vapor d’aigua convertint-lo en la millor opció per a substituir el consum de combustibles fòssils en el transport, en la generació d’energia i en la industria.

Una forma d’obtenir hidrogen és a través del procés de electròlisis de l’aigua, això és, la separació del H2 i del O. S’anomena hidrogen renovable quan aquesta energia elèctrica és produïda per una de les següents fonts d’origen renovable: solar, eòlica, hidroelèctrica, biomassa, i geotèrmica.

Col·laboració clau amb les administracions

Durant la sessió els promotors del Grup han posat el focus en la necessitat de la col·laboració amb l’administració. Tant Erica Escudero, de Lymet, com Albert Mitjà, d’Indox, han assenyalat la importància d’avançar en com es legalitzen les instal·lacions d’hidrogen i accelerar la tramitació amb l’administració pública.

En aquest sentit, també han assenyalat la cerca de petits consumidors d’hidrogen (off takers) així com la creació de guies tècniques com a objectius cabdals del grup d’ara endavant.

Podeu consultar tota la informació sobre els objectius i calendarització del Grup de Treball descarregant la presentació feta en la sessió de constitució a través d'aquest enllaçTambé podeu recuperar el vídeo de la sessió completa al nostre canal de Youtube.

Juntament amb aquest nou grup, el CEEC ja compta amb un total d’onze grups de treball compresos en cinc categories: energies renovables (autoconsum, geotèrmia, fotovoltaica i hidrogen), serveis (enllumenat), edificació (façanes intel·ligents, ACFM –CEEC), indústria (polígons 4.0) i transversals (formació, pobresa energètica i normativa).

Un altre dels elements importants dins d’aquest nou grup de treball serà la seva interrelació amb alguns d’aquests grups de treball ja existents, com ara els GT de Flexibilitat i Fotovoltaica per tal d’establir sinergies i arribar a concretar projectes en un futur pròxim.