El CEEC i el Grup de treball Eficiència Energètica del COEIC analitzen el RD 900/2015

Cal lluitar per la derogació de la normativa”
“La Generalitat de Catalunya és totalment contrària al RD 900/2015”

 

(podeu descarregar-vod la nota de premsa en pdf aquí)

 

El Clúster d’Eficiència Energètica de Catalunya (CEEC) i el Grup de treball Eficiència Energètica del COEIC ha celebrat avui, 20 d'abril del 2016, una sessió de treball per tractar la situació de l’autoconsum segons el Reial Decret 900/2015.

L’acte ha començat amb la benvinguda del Director General de l’AEIC/COEIC, Pere Homs, i del President del CEEC, Albert Mitjà. Pere Homs ha destacat “la importància d’accions conjuntes entre les dues institucions: el Col·legi Oficial d’Enginyers Industrials de Catalunya i el Clúster d’Eficiència Energètica de Catalunya”. D’altra banda, Albert Mitjà ha destacat aquesta relació com “un binomi perfecte per impulsar el sector i la professió”. El president del CEEC ha ressaltat la rellevància d’unir les forces en l’àmbit de l’eficiència energètica amb l’objectiu de fer créixer el sector.

Acte seguit, Daniel Pérez, advocat de HOLTROP SL, i Pere Soria, Responsable de l’Àrea Energies Renovables  de CIRCUTOR, han dut a terme  una anàlisi conjunta des de la vessant jurídica i tècnica  respectivament, de la situació actual de l’autoconsum arran de l’aprovació del RD 900/2015.

Han dut a terme una anàlis dels antecedents a nivell legal fent esment a la normativa que s’ha generat en real’autoconsum amb una  especial menció a la lluita per la retirada de l’impost del sol.Posteriorment s’han analitzat els punts més conflictius d’aquest RD 900/2015, Així mateix s’ha analitzat la situació en al que es troben les instal·lacions actuals un cop el darrer 11 d’abril va expirar el termini d’adaptació de les instal·lacions: 34 instal·lacions de potència contractada de menys de 10 kW (tipus 1); 112 instal·lacions de potència contractada de més de 10 kW (tipus 1). D’altra banda, també s’ha destacat que durant l’any 2015 a Espanya s’han instal·lat 49 MW d’energia fotovoltaica (només a la regió de Brussel·les se n'han instal·lat 51,3 MW).

Pérez i Soria han coincidit a afirmar que  cal lluitar per la derogació de la normativa o bé el canvi de la majoria dels articles del RD 900/2015. Els dos ponents han coincidit que  ens trobem en un moment on es depèn del devenir de l’escenari polític estatal. Tots els partits espanyols a excepció del PP han signat el document per derogar el RD i per tant, si es forma un govern ens els propers dies on no sigui present el Partit Popular, el Reial Decret 900/2015 no serà vigent.

Amb la finalització de xerrada la ponència d’aquests dos experts, s’ha donat pas a un debat en el que els assistents s’han dividit en diversos grups de treball, que han tingut trenta minuts per expressar les seves observacions al RD 900/2015, exposant-les posteriorment a tots els assistents. Han fet constar especialment la complexitat administrativa, la incoherència amb la realitat de les solucions tècnicament viables, les incertituds en la mesura elèctrica, l’excessiva arbitrarietat del marc legal elèctric i el fatalisme del caràcter inestable i retroactiu de la legislació, que desincentiva les noves inversions i paralitza no poques de les existents.

Tot i això, els assistents han agraït una anàlisi del “RD d’autoconsum” on s’ha fet menció de l’afectació a les tecnologies fotovoltaica, cogeneració, biogàs i eòlica.

La cloenda dela sessió  ha anat a càrrec del Sr,Pere Palacín, Director General d’Energia, Mines i Seguretat Industrial. Palacín ha afirmat que “Catalunya és una potència energètica amb professionals molt qualificats” i que “les decisions del govern central afecten negativament a Catalunya i els seus ciutadans, com per exemple la reforma elèctrica, la planificació energètica o el propi RD 900/2015”. S’ha mostrat molt contundent quan ha afirmat que “la Generalitat de Catalunya és totalment contrària al RD 900/2015” i ha manifestat que “el nou govern central ha d’establir un nou full de ruta respecte l’eficiència energètica”. Per últim, el Director General d’Energia, Mines i Seguretat Industrial ha repassat el contingut i l’estat de desenvolupament del Pacte Nacional per la Transició Energètica, un acord que ja té un document base i que té l’objectiu de definir la política energètica de Catalunya i que pretén generar el consens de tots els partits polítics.