El Clúster de l’Energia Eficient de Catalunya ha reunit aquest migdia el sector de l’hidrogen a Catalunya en una jornada per debatre sobre el present i futur d'aquest vector energètic i difondre solucions disruptives i casos d’èxit al seu voltant. La sessió, que s’ha fet en el marc del Grup de Treball  d’Hidrogen del CEEC, també ha servit per donar a conèixer els objectius d’aquest grup de treball i fer la presentació de la seva Guia de suport a la tramitació i implementació de projectes d'hidrogen verd,  la qual ha anat a càrrec dels dos coordinadors del GT, Albert Mitjà i Erica Escudero. L’acte s’ha celebrat a l'Escola Tècnica Superior  d'Enginyeria Industrial de Barcelona (ETSEIB) i ha tingut l'assistència de més d'un centenar de professionals del sector.

La sessió, que ha comptat amb la benvinguda institucional a càrrec del director de l’ETSEIB, Enric Fossas, ha començat amb una taula d’experts amb títol ‘L’H2 nou vector energètic global. Els diversos elements clau’. En aquest primer espai hi han participat Isaac Justicia, director de l'Oficina Tècnica de la Vall de l’Hidrogen de Catalunya, Luis Sacristán, director de Vendes i Desenvolupament de Negoci d’H2 Greem i Jordi Candela, director General d’Aeroports de Catalunya, amb la moderació d’Albert Ballbé, coordinador de projectes a la Direcció General d'Indústria de la Generalitat.

Justicia ha presentat el projecte de la Vall de l’Hidrogen de Catalunya, que ja fa 2 anys des que es va posar en marxa, i que té com a prioritat l’assoliment de la neutralitat climàtica i garantir la competitivitat de la indústria en l’àmbit de l’hidrogen. "És prioritari substituir l’hidrogen gris per hidrogen verd, renovable, per impulsar la descarbonització", ha afirmat Justicia, tot parlant dels avantatges que ofereix aquest nou vector energètic. Per al director de l’Oficina Tècnica de la Vall, “l’H2 té un gran potencial com a emmagatzematge d’energia i en aquest punt cal seguir creixent”.

Tot seguit, ha agafat el relleu en les presentacions Luis Sacristán, d’H2 Greem, una empresa espanyola dedicada a la fabricació d’electrolitzadors. Sacristán ha començat parlant del context actual del sector energètic, amb la guerra a Ucraïna, i com l’H2 pot donar resposta als reptes que planteja: “L’H2 és un element més, però ens permetrà tenir la seguretat energètica que necessitem”, ha afirmat. Durant la seva intervenció, Sacristán ha parlat de les tecnologies més disruptives en l’àmbit de l’hidrogen, com ara el PEM (Membrana d’Intercanvi de Protons) i també ha fet referència a un dels temes més recurrents al seu voltant, l’alt cost. Sacristán ha volgut deixar clar que “serà viable econòmicament” en els pròxims anys: “S’estima que en 20 anys la reducció del cost dels equips d'electrolizadores serà del 80%”, ha reblat.

En tercer lloc, el director General d’Aeroports de Catalunya, Jordi Candela, ha fet la presentació del projecte AeroH2ub de l’Aeroport d'Alguaire, que ha incorporat un parc fotovoltaic a les seves instal·lacions i un electrolitzador per a la generació d’hidrogen. “L’H2 verd i la captació de CO2 ens permet innovar en nous combustibles per a aviació”, ha comentat Candela, tot parlant dels avantatges que resulten del projecte. I és que, tal com ha comentat en l’inici, la necessitat d’incorporar energia renovable als aeroports és cada cop més gran, tenint en compte els alts costos de l’energia: “El cost energètic és ja el segon cost més important d’un aeroport”, ha assegurat.

Un cop finalitzades aquestes ponències, la jornada ha continuat amb la presentació  del Centre Específic de Recerca de l'Hidrogen (CER-H2), per part de la seva  directora, Maria Serra. Serra ha donat compte dels  objectius i les capacitats d’aquest centre en l’àmbit de l'R+D+I, especialment  en la producció, l’emmagatzematge i l’ús de l’hidrogen. Segons Serra,  l’hidrogen té una gran potencial, però no ha de fer perdre de vista la  necessitat d’impulsar fonts d’energia renovable: “L’hidrogen ens permet  flexibilitzar el sistema i donar més resiliència a les xarxes d’energia, però  és només un vector energètic, i el que necessitem és que les fonts d'energia siguin cada cop més renovables”, ha explicat. La directora del CER-H2 també ha parlat d’altres projectes en marxa, com ara la construcció de la planta d’hidrogen EEBE per proporcionar suport a la indústria i desenvolupar noves tecnologies en l’àmbit de la recerca de l’hidrogen.

En marxa el Grup de  Treball d’Hidrogen i la seva Guia de suport a la tramitació de projectes

Per últim, els coordinadors del Grup de Treball d’Hidrogen del CEEC, Albert Mitjà, director de la Unitat de Negoci d’Indox Energy Systems, i Erica Escudero, han presentat l’activitat i els objectius d’aquest grup.

Mitjà ha pres primer la paraula, aportant una mica de context sobre la situació actual de l’hidrogen i s'ha referit al bon moment que passa aquest àmbit tant a escala estatal com a la UE. “Espanya devia instal·lar 4GW de potència en hidrogen verd i actualment ja hi ha declarats 15,4 GW en projectes”. Pel que fa a la Unió Europea, Mitjà ha explicat que “s’ha hagut d’augmentar la previsió de 40 a 100 GW” i que des de la UE es busca ara desenvolupar bona part dels electrolitzadors a països europeus.

El director de negoci d'Indox Energy Systems ha continuat explicant els objectius del Grup de Treball que actualment posen el focus en la difusió dels beneficis de la generació i la utilització de l'hidrogen renovable, així com l’impuls al mercat de l’H2 per a solucions tamany mid scale i aplicacions per a PIMES. Després, Escudero ha seguit la presentació fent referència a la necessitat per  part del GT de ser una palanca d’impuls als projectes dins d’aquest àmbit: “El desafiament és trobar els off takers i que estigui tota la cadena de valor involucrada per generar oferta tecnològica”, ha assegurat.

Finalment, Escudero ha fet la presentació de la “Guia de suport a la tramitació i implementació de projectes d'hidrogen verd” que el Clúster de l’Energia Eficient de Catalunya posarà a disposició dels seus associats pròximament per impulsar la innovació col·laborativa en aquest àmbit.