El CEEC va participar, la setmana passada, a la jornada organitzada en el marc del projecte IRC COMENAGRO, que ens va permetre conèixer una de les instal·lacions d'agrivoltaisme més avançades en la viticultura, a càrrec de l'empresa Sun’Agri. En aquesta trobada, que va comptar amb la participació de destacades empreses del sector vitivinícola com Freixenet, Torres, Cingles Blaus, La Vinyeta i l’INCAVI, i del sector energètic, amb km0 i Agrotech. 

La jornada es va desenvolupar en el marc del projecte cofinançat per les subvencions IRC 2024 d’ACCIÓ i els Fons Nuclears, dins la Convocatòria d'Ajuts a les Iniciatives de Reforç Competitiu Empresarial en Zones Nuclears. Aquest projecte té per objectiu analitzar la viabilitat d’implantar models de Comunitats Energètiques Agrovoltaiques a les zones properes a les centrals nuclears, com el Priorat, la Ribera d'Ebre, la Terra Alta i el Baix Ebre, contribuint així a la transició energètica en territoris agrícoles.

Agrivoltaisme: Un Model Pioner a França i Sense Regulació a Catalunya

El primer tema a tractar en aquesta visita, van ser les diferències entre les normatives reguladores a França i Catalunya respecte a l’agrivoltaisme. I és que a França, aquest model ja està establert com una combinació entre agricultura, energia fotovoltaica i beneficis per al cultiu i la seva normativa permet un límit de 5 MW per projecte, equivalent a 6 hectàrees de vinya (ampliat fins als 10 MW), facilitant la concessió de permisos per instal·lacions agrivoltaiques, a diferència dels projectes només fotovoltaics. No obstant això, a Catalunya encara no existeix una normativa específica per a l'agrivoltaisme, i fa que emergeixi certa incertesa sobre les possibilitats de creixement d’aquesta tecnologia al territori.

Model Econòmic i Reptes del Sector

Sun’Agri, empresa líder en la construcció d’instal·lacions agrivoltaiques, ha implementat fins a 10 projectes en vinyes situades al sud de França. Tot i que l’empresa no ofereix un benefici econòmic directe als propietaris dels terrenys, sí que proporciona avantatges en espècie com són: la plantació, l’emparrat i el sistema de reg, mitjançant contractes de vint anys. Així i tot, un dels principals reptes per a aquest model és aconseguir un equilibri econòmic que garanteixi la rendibilitat a llarg termini per totes les parts implicades.

Tecnologia Intel·ligent per a la Gestió de la Vinya i la Producció d'Energia

Una de les innovacions de la finca visitada és l’ús d’algoritmes per gestionar els panells fotovoltaics segons les condicions meteorològiques. Existeixen tres tipus d’algoritmes, els quals segueixen el sol i s’ajusten els panells per prioritzar el cultiu de la vinya i la producció d’energia. Aquests sistemes tenen la capacitat no només d’adaptar la seva posició segons les condicions de vent i pedra, sinó que també protegeixen la vinya en dies de calor extrema, proporcionant més ombra i reduint la temperatura fins a 4 °C.

Impacte de l'Agrivoltaisme en la vinya

L'agrivoltaisme també té efectes beneficiosos sobre la vinya i la producció de vi. Els panells fotovoltaics fan que la maduració del raïm es retardi entre 7 i 10 dies, i per tant permet una verema en condicions de temperatures més moderades i una maduració més pausada. A més, l’efecte hivernacle generat sota els panells fa que la brotació comenci 2-3 dies abans i que la diferència de temperatura entre la vinya descoberta i la coberta sigui de 2 °C. Això, juntament amb una evaporació reduïda un 30%, millora l’equilibri hídric del terreny i afavoreix un creixement més fort de les plantes, amb una menor mortalitat i fulles més desenvolupades. Els vins del raïm cultivats sota instal·lacions fotovoltaiques han demostrat una qualitat superior, amb més aromes i una composició més equilibrada.

Beneficis Ambientals

L’agrivoltaisme també té un paper fonamental en la mitigació dels efectes del canvi climàtic. Les instal·lacions fotovoltaiques ajuden a reduir l’impacte de les onades de calor i les gelades. Van ser exemple, les gelades del 2020, quan totes les vinyes es van veure afectades excepte les que estaven protegides sota els panells. O bé les onades de calor del 2019, on es van assolir els 47 °C que van assecar el raïm que no es trobaven sota els panells, on la temperatura era 4 °C inferior.

Plagues i Riscos

Pel que fa a les plagues, el míldiu no ha estat un problema significatiu en aquesta finca gràcies a la seva ubicació ventosa. No obstant això, la menor evaporació i la formació de bassals sota els panells podrien afavorir el desenvolupament de malalties fúngiques com el míldiu. Per això, els responsables de la finca estan ajustant la inclinació dels panells per evitar acumulacions d'aigua que podrien generar problemes. 

Aquesta jornada va ser una oportunitat per veure com l’agrivoltaisme pot ser una solució innovadora per afrontar els reptes del canvi climàtic i millorar la sostenibilitat dels cultius agrícoles. Amb la implementació de tecnologies adaptatives com les de Sun’Agri, seria possible la descarbonització del sector vitivinícola, tot i que encara seria necessari estudiar un model econòmic viable a Catalunya, feina que està fent Comenagro amb el seu projecte.