La pràctica totalitat de les empreses avaluen la sobre despesa energètica que li resta competitivitat respecte als seus competidors internacionals hi ha previst estratègies per reduir el seu impacte. Malgrat això, el 92% de les empreses assegura que no té la intenció de desplaçar la seva producció o part d’ella a territoris més competitius i opten per altres  alternatives com explorar la possibilitat d’adherir-se a plataformes de compra (31%) i externalitzar els serveis de gestió energètica (20%).

La deslocalització de l’activitat és només una opció per al 6% de les empreses consultades, de les quals el 80% són grans empreses. De fet, per les pimes domina més el risc de desaparèixer del mercat com a conseqüència del factor energia. El 71% de les empreses enquestades preveu realitzar un canvi tecnològic en els cinc anys vinents, orientat a millorar la intensitat energètica de l’empresa, si es donen les condicions d’estabilitat normativa necessàries per a la projecció a mitjà termini. 

Foment del Treball ha presentat els resultats d’una enquesta realitzada entre directius del sector industrial y serveis amb l’objectiu de conèixer fins a quin punt el cost de la energia determinarà en el futur les decisions de les empreses quant a la gestió de la factura energètica. En general, es considera que l’actual regulació és precipitada, motivada exclusivament per raons financeres i dissenyada en un context de crisi econòmica profunda. Foment del Treball reivindica que el canvi del marc regulador és fonamental per la indústria.

La presentació ha anat a càrrec de la presidenta del Fòrum Energia Empresa de Foment, Virginia Guinda; i de la directora de l'Àrea Tècnica de Foment, Alba Cabañas.

L’Informe Energia, redactat a partir dels resultats de l’enquesta i de la valoració dels experts del Fòrum Energia, la institució empresarial catalana, considera que s’ha superat la visió clàssica de l’estalvi energètic com un factor exclusiu de cost i que, per tant, la eficiència energètica avui s’incorpora al concepte de competitivitat. El problema principal radica que les inversions en eficiència són desitjables, però a l’actual context d’ajustos pressupostaris, no compensen els increments de despeses derivats de les polítiques energètiques del país.

Podeu consultar l'informe aquí:

 

 

Nota de premsa de Foment completa