Més de 7 milions de persones a l’Estat les interessades a invertir en projectes renovables de participació ciutadana, segons dades de Fundeen, una de les plataformes capdavanteres de coinversió en projectes d'energia renovable i un dels primers proveïdors europeus de finançament participatiu. Actualment, disposa de més de 15.000 usuaris registrats i ja ha finançat la construcció de plantes d'energia solar per valor de més de 8 milions d'euros, evitant l'emissió de més de 500 milions de tones de CO2 a l'atmosfera.
“Bàsicament, ens dediquem a ajuntar petites aportacions de molta gent per finançar projectes de generació d’energia renovable” explica a VIA Empresa Nacho Bautista, CEO i cofundador de Fundeen, qui comenta que constantment es troba en la cerca de projectes que, o bé necessiten finançament, o bé volen oferir la possibilitat d’invertir als habitants que es troben a prop d’aquests.
Participació catalana
En aquest sentit, es tracta d’una oportunitat ideal per a la població catalana, ja que, segons la llei, a Catalunya els promotors renovables estan obligats a oferir la possibilitat de participar en almenys un 20% del projecte a les persones físiques i jurídiques radicades al municipi del projecte en qüestió. “Cap al 2017 jo treballava en el sector dels fons d’inversió, i avaluant aquest tipus de projectes em vaig adonar de la dificultat d’accedir-hi, ja que, en alguns casos, et poden demanar un mínim de 100.000, 200.000 o, fins i tot, 250.000 euros“, comenta el cofundador, qui detalla que el seu portal permet ser partícip de projectes d’energies renovables amb aportacions des dels 500 euros.
“Fins ara, aquest tipus d’inversions es tractava d’una activitat reservada a les grans companyies elèctriques i als fons d’inversió, i de difícil accés per als comuns dels mortals”, explica Bautista. Així, els projectes vinculats a Fundeen, que després de 18 mesos van aconseguir l’autorització de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), arriben a la societat atorgant unes rendibilitats d’entre el 5,5% i el 7,5% en terminis de 10 i fins a 30 anys als seus coinversors, als quals ja ha retornat més d’un milió d’euros.
Créixer de manera sostenible
Des del febrer del 2019, Fundeen, que disposa de 33 projectes publicats a la seva plataforma, acosta el món de les energies renovables a la ciutadania mitjançant un equip de 15 persones que ha estat distingit amb el segell BCorp, reservat a les empreses amb impacte positiu a la societat. “La branca d’activitat que tenim a Catalunya és molt potent”, destaca Bautista.
L'empresari preveu que aquest any Fundeen tanqui amb un milió d’euros de facturació i un Ebitda positiu. “És un objectiu que fa temps que perseguim i que, per fi, sembla que serem capaços d’assolir, convertint-nos en una empresa rendible”. En aquest sentit, els beneficis de la companyia procedeixen de les comissions que els promotors paguen a l’hora de comercialitzar els projectes a través de la plataforma així com per la gestió anual. “No cobrem res als nostres inversors, i sempre pretenem ser molt clars i transparents”, afegeix Bautista.
Els emprenedors, "animals optimistes per naturalesa"
Fundeen preveu continuar finançant més projectes, fent arribar la seva plataforma a cada vegada més gent: per al 2024 disposarà de 50 milions d’euros per finançar a través de la plataforma, esperant que el 2025 les xifres siguin encara superiors. “El 2026 encara el veiem lluny, però la nostra intenció en els pròxims anys és consolidar la nostra posició de lideratge en aquest àmbit finançant més i més projectes”, comenta el cofundador.
Arribar a moure milions d’euros en una plataforma pensada per a milers d’usuaris, evidentment, no és una tasca senzilla. D’aquest camí, Bautista destaca un aprenentatge que “en aquest sector s’aguditza una mica més”: els ingressos i els cobraments triguen molt més a produir-se que les despeses. “Aquest és un dels principals aprenentatges per a tothom qui està començant a emprendre, els emprenedors som animals optimistes per naturalesa, i això ens fa generar expectatives que moltes vegades no s’assoleixen. En aquest sentit, és molt important estar constantment vigilant les finances de la companyia”.