L’ACCO fa públic el document “L’autoconsum elèctric i la competència”
Des del CEEC recomanem aquest informe de l'Autoritat Catalana de la Competència (ACCO). A continuació us facilitem un resum de les conclusions de l'ACCO:
L’ACCO considera que el RD 900/2015 que regula l’autoconsum d’energia dificulta la seva viabilitat econòmica com alternativa a l’aprovisionament a través de la xarxa tradicional.
- Assegura que la norma estatal facilita que l’aprovisionament a través de la xarxa tradicional continuï sent l’única opció.
- Aposta per crear un nou entorn regulador que permeti compaginar el sosteniment del sistema elèctric i el desenvolupament de l’autoconsum.
- Afirma que una major implantació de l’autoconsum contribuiria a canviar l’actual estructura oligopolística del mercat elèctric.
L’Autoritat Catalana de la Competència (ACCO) considera que el Reial Decret 900/2015, que regula les condicions administratives, tècniques i econòmiques de les modalitats de subministrament d’energia elèctrica amb autoconsum i de producció amb autoconsum, imposa “un seguit de càrregues que semblen desproporcionades i que acaben dificultant la viabilitat econòmica de l’autoconsum elèctric”, “la converteixen en una possibilitat menys atractiva” i fa que “l’aprovisionament a través de la xarxa tradicional continuï sent l’única opció”.
Aquestes són algunes de les conclusions del document “L’autoconsum elèctric i la competència” que ha fet públic l’ACCO. Per a aquest organisme, la regulació del RD 900/2015 “no és prou respectuosa amb els principis de necessitat, proporcionalitat i no discriminació“ que requereix la lliure competència. A més disminueix les possibilitats que resulti econòmicament viable autoproveir-se d’energia” ja que “fins i tot preveu la imposició de càrregues per l’energia autoconsumida”, és a dir, per energia generada que no passa per la xarxa elèctrica. “Carregar una determinada opció- en aquest cas l’autoconsum elèctric- amb el cost de mantenir la viabilitat del sistema amb que està competint, implica eliminar gran part dels avantatges que presentat aquesta opció que s’està desenvolupant i que cada cop és més eficient des del punt de vista tècnic”, assegura.
L’impost al sol no és neutre per a la competència
Segons l’informe, l’autoconsum “proporciona un increment de la competència” que beneficia al consumidor, ja que constitueix una forma d’aprovisionament d’electricitat alternativa a l’ús de la xarxa elèctrica. Dit d’una altra manera: el consumidor podria escollir entre un major nombre de possibilitats de proveir-se, o bé a través d’energia autogenerada, o bé amb energia obtinguda a través de la xarxa elèctrica tradicional.
En aquest sentit, l’ACCO considera que el conegut com “impost al sol” no és neutre per a la competència. Insisteix en la necessitat de trobar un nou entorn regulador “procompetitiu” que permeti compaginar millor “els diferents interessos generals”, és a dir, entre el sosteniment del sistema elèctric i el desenvolupament de l’autoconsum d’energia, perquè “contribuiria a canviar l’actual estructura oligopolística del mercat”. A més, i segons l’informe, la regulació hauria de “fer recaure” els costos del sistema a qui efectivament en fa ús i incloure mecanismes de compensació proporcional per a qui “eventualment” aboqui energia a la xarxa.
“Cal garantir que l’autoconsum d’energia esdevingui una nova opció viable econòmicament a l’abast dels consumidors i usuaris i que per tant competeixi amb l’opció d’aprovisionament a través de la xarxa tradicional d’energia”, conclou.
L’informe “L’autoconsum elèctric i la competència” es pot consultar al web de l’ACCO. Aquest document es troba disponible en català, castellà i anglès.
S’està treballant en l’elaboració d’un vídeo resum d’aquest document que es farà públic properament. Aquest vídeo també estarà disponible en català, castellà i anglès.
Per consultes en relació amb aquest document poden contactar amb el Sr. Xavier Puig (xpuigs@gencat.cat) i amb la Sra. Susanna Grau (sgraua@gencat.cat). Telèfon 935528160.
L’ACCO, un organisme independent que vetlla per garantir la lliure competència
L’Autoritat Catalana de la Competència és un organisme de la Generalitat de caràcter independent, regulat per la Llei 1/2009, del 12 de febrer. La seva principal funció és “garantir, millorar i promoure les condicions de lliure competència i transparència en els mercats respecte a les activitats econòmiques que s’exerceixen principalment a Catalunya”.
Per a més informació:
@competenciacat