Naturgy, mitjançant la seva divisió d’innovació, ha signat un acord de col·laboració amb el Ministeri per la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic pel desenvolupament d’un projecte embrionari en l’àmbit dels sistemes d'emmagatzematge energètic amb bateries de vehicles. Els treballs es realitzaran a les instal·lacions del Centre de Desenvolupament de Tecnologies de CIUDEN, entitat públic, a la població de Cubillos del Sil, municipi situat a la província de Lleó. Aquesta acció forma part de l’estratègia global de Naturgy per l’economia circular. “La innovació és l’eina clau per trobar solucions energètiques netes pel futur”, afirma Jesús Chapado. El director d’Innovació de Naturgy creu que el futur passa “per les xarxes de col·laboració amb l’ecosistema per oferir respostes a la complexitat”.

Per la seva banda, Javier Quiñones, director de l'àrea de Recerca de CIUDEN, vaticina que l’actual context afavoreix “la descarbonització de la nostra economia”. Recentment, Naturgy i el Banc Europeu d’Inversions han signat un préstec de 700 milions d’euros, amb els quals el grup energètic haurà de digitalitzar la xarxa elèctrica i, a la vegada, reforçar la garantia de subministrament a Espanya. El projecte també contempla l’acceleració de la descarbonització. “Contribuirà de forma significativa al camí cap a la descarbonització de l’economia”, apunta Francisco Reynés. En aquest sentit, el president executiu de Naturgy creu que l’empresa ha dut a terme “una aposta irreversible per la transició energètica, on la integració de la potència renovable és vital per complir amb els objectius climàtics i de sostenibilitat”. Naturgy ja ha rebut un primer pagament de 500 milions d’euros i més del 75% de les inversions associades al finançament es realitzaran a zones on la renda per capita és inferior al 75% de la mitjana europea. Punts com Castella-i-la Manxa, Castella-i-Lleó o Galícia es veuran beneficiades per la creació de 5.000 llocs de treball.

Nedgia, la firma distribuïdora de gas del grup Naturgy, ha iniciat les tasques per injectar a la seva xarxa tot el gas renovable procedent de la planta BioVO. Instal·lada a Granollers (Vallès Oriental), aquest equipament genera biometà a partir de residus orgànics i el fang extret de les aigües residuals. Des de l’etapa inicial, el projecte ha comptat amb la col·laboració del Consorci per a la Gestió dels Residus del Vallès Oriental i el Consorci Besòs-Tordera. “Aprofitem totes les oportunitats que ens ofereixen els gasos renovables per accelerar la descarbonització”, apunta Raúl Suárez. El CEO de Nedgia defensa com la multinacional energètica ha desenvolupat sis projectes similars a tot l’Estat. Per la seva banda, Pere Rodríguez, president del Consorci del Vallès Oriental, creu que la transició energètica “també ha d’arribar amb les actuacions que puguem liderar des de l’administració pública”. Sota el criteri d’Òscar Sierra, president del Consorci Besòs-Tordera, la planta BioVO recalca com aquesta eina “complementa l’aprofitament energètic de les llars i les indústries”.

Naturgy ha disparat el seu benefici (1.045 milions d’euros) amb un increment d’un 88% en comparació amb el mateix període de l’any passat, segons la documentació enviada a la Comissió Nacional del Mercat de Valors. Des del mes de gener fins al juny, el grup energètic ha executat inversions per valor de 839 milions i té un deute de 10.752 milions. “Aquests resultats mantenen l’evolució positiva dels que ja vam presentar al mercat, corresponents al 2022”, apunta Francisco Reynés. En aquest sentit, el president executiu de Naturgy creu que el balanç demostra “la solidesa del pla industrial de la companyia” i, a la vegada, “consolida el nostre paper com a garantia de la seguretat del subministrament energètic a Espanya”. El grup assegura que el primer semestre ha estat marcat per una reducció dels preus de l’energia en un escenari de “volatilitat persistent”.